Avlånga eller platta, syd eller nord, Bretagne är ostron! Här odlas både avlånga ostron och platta ostron som anses vara den skönaste pärlan bland ostron.
Ostronskörd i Cancale. John Singer Sargent 1878
Det nordliga Bretagne sträcker sig längs hela norra sidan av Bretagne, från Mont-Saint-Michel till Brest. Här nästan längst ut på den västra spetsen av Bretagne och Frankrike ligger departementet Finistere, Frankrikes västligaste departement.
Namnet kommer från latinets Finis Terrae, slutet av jorden och syftar på att den västra udden är slutet av Frankrike mot Atlanten. Här möter man en dramatisk kustnatur med spetsiga klippor, flodmynningar, djupa vikar och underbara stränder.
I Norra Bretagne finns en lång rad orter kända för sina ostronodlingar. Många är vackra turistmål väl värda ett besök under ostronresan. Vissa odlingar finns direkt i öppna havet medan andra har skyddade lägen och en hos en del odlare blandas havsvattnet med sötvatten från bäckar. Läget, vattnet och varierande alger ger olika karaktär åt ostronen.
Les Grands Crus (avlånga ostron)
Här följer de viktigaste orterna i norra Bretagne, från öster till väster.
1. La Cancale
Cancale kan tyckas vara en liten stad men när det gäller ostron är det en metropol Många anser att Cancale är ostronets huvudstad i världen! Beläget vid Mont Saint-Michel-bukten är tidvattnet enormt och kan uppgå till 15 meter. Det ger bra syresättning och tillväxt av plankton.
Ostron härifrån har en slätare yta, doft av jod och fast kött med fyllig smak av hasselnöt. Ostronen anses vara av mycket hög kvalitet och många parisrestauranger serverar bara ostron från Cancale.
Erika Strand-Berglund har i Vi Bilägare november 2011 skrivit en intressant researtikel från denna ostronets huvudstad. Klart spännande resmål anser Ostronguiden.
Pied de Cheval – varning för hästhovsostron
Ett mycket speciellt ostron finns att köpa i Cancale – Pied de Cheval – gigantiskt stort och i form av en hästhov. Detta är ostron som rymt från odlingarna och hittas av en slump. De kan vara 10-20 år gamla och väga över ett och ett halvt kg. De betalas med 1 Euro per levnadsår, dvs ett 15 år gammalt ostron betingar ett pris av 15 Euro. I litteraturen finns att läsa att Pied de Cheval uppskattas av finsmakare.
Ostronguiden håller inte alls med och avråder efter egna erfarenheter bestämt alla från att smaka detta tunga, fläskiga ostron. Det höga priset gör att omsättningen inte är stor och i kombination med förvaring i solsken kan konsekvenserna bli ödesdigra…
2. L´Arguenon
Ostronen härifrån växer vid Arguenonbukten. Havet, sanden och tillflöde från närliggande floder ger ostronet en köttig smak och guldbrunt, randigt skal. Ostronen brukar uppskattas av ostronälskare.
3. La Fréhel
I Fresnaiye-bukten i skydd av udden Cap Fréhel är tidvattnet starkt och förutsättningarna för ostronodling de bästa. Här går att köpa ostron direkt av fiskaren. Skalet är ljust och köttet mört med lång eftersmak. För den som älskar ostron med karaktär.
4. La Paimpol
Ostronen utsätts för strömmar och tidvatten och odlingarna är direkt i öppna havet, Pleine Mer. Köttet är fast och uppskattas för sin sälta och smak av jod.
5. La rivière de Tréguier
Här odlas ostronen i en flodmynning som är rik på mineralsalter och plankton. Här är ostronen “feta” med mycket smak av jod.
6. La Morlaix-Penzé
Odlingarna ligger i Morlaix-bukten vid de två närbelägna floderna. Köttet är mjukt med doft av alger och smak av hasselnöt.
7. La Nacre des Abers
Vid floderna l´Aber Wrac´h och l´Aber Benoit blandas havsströmmarna med flodvattnet och i det bräckta vattnet odlas ostron som har ett fast kött och mindre jodsmak. Här vid Abers odlas det prisbelönta ostronet Prat-ar-Coum Speciale av producenten Yvon Madec som också odlar platta ostron, Belon. Prat-ar-Coum serveras av många stjärnkrogar i Frankrike.
8. La Rade de Brest
Vid flodmynningar där flera floders vatten förenas och dessutom rikligt med plankton odlas de uppskattade ostronen med rik smak och fast kött.
Platta ostron från Bretagne
Den förnämsta och mest lysande pärlan i den franska ostronvärlden är det platta ostronet, Ostrea Edulis, som är det ostron vi har även i Sverige. Det ostron som fanns i Frankrike innan sjukdomar och invaderande ostron decimerade bestånden.
Med sin platta, rundade form och mört, gott ostronkött med nötighet, svag sötma och antydan till metallisk avslutning, anses det platta ostronet vara det bästa. Det platta ostronet har en lång historia och avnjöts här i norra Bretagne av galler och romare.
På medeltiden försvann ostron från menyn för att ersättas av pilgrimsmusslan. Ludvig XIV återupprättade ostronets heder genom att äta ostron till frukost varje dag.
Idag odlas platta ostron i mindre mängd i både norra och södra Bretagne. Här i norra delen produceras 26.700 ton avlånga ostron och 1.500 ton platta ostron.
Photo: Didier Descouens, Wikimedia Commons