Recept

“Ehuru ostron smaka bäst råa, finns det så många kulinariska anrättningar, vari de utgöra huvudbeståndsdelen, och så många olika sätt, på vilka de kunna användas som garnityr, att jag anser mig böra nämna några av dem” (Citat från Escoffiers stora kokbok från 1927. Kolla in hans recept på Gratinerade ostron med citron)

Ostron har en mild, delikat smak av havets sälta. Kanske en mycket svag sötma och lätt nötighet gör smakupplevelsen i bästa fall fulländad. Men vilket är egentligen det bästa sättet att avnjuta ett ostron? Ja, liksom andra skaldjur gäller att ju färskare desto bättre så direkt ur havet är förstås det bästa.

En god vän till ostronguiden, hängiven dykare och ostronkonässör, berättar att det händer att han tar med några ostron med ur djupet. Han öppnar dem med dykarkniven så snart han brutit vattenytan och äter dem direkt på väg upp på land.

Att serveras ett fat nyöppnade ostron på en bädd av is och tång  av fiskaren själv är nog det absolut bästa tycker ostronguiden. Som här hos l´Aquarium i Port Leucate i Roussillon. Och papperstallrikarna gör bara det hela mer genuint.

Ostron-36

Trots att ostronguiden helst föredrar att avnjuta ostron på enklaste sätt är det en upplevelse att smaka sushi-ostron eller gratinerade ostron och nu kan du lära dig hur du ska göra. Varför inte prova på en klassiker-ostron Rockefeller. På ostronguiden hittar du recept från det allra enklaste sätt till de mer avancerade. Och ingen av rätterna tar lång tid att tillaga. Välkommen till köket!

Och vill du ha omväxling från ostronen – köp några fina skaldjur och laga till en enkel och lyxig middag. Vad är väl då enklare och godare än skaldjur naturelle! Men ibland vill man ändå tillaga något av skaldjuren. Ostronguiden presenterar här några enkla recept som kommer att förgylla fredagkvällen och där de flesta recepten inte kräver några större förberedelser.

Nyårshummer går  faktiskt bra att äta när som helst på året. Ostronguiden har provat!  Musslor Marinière är snabbt att laga till och mycket gott. Och längtar du efter raw seafood är ostron det givna alternativet.

Skulle du, hemska tanke, tröttna på skaldjur och vilja ha något annat – kolla in burgare.com och få inspiration att göra en riktigt god hamburgare

Så dags att sätta igång – kavla upp ärmarna, häll upp ett glas kallt, vitt vin och sätt på en lämplig musik till matlagningen – Smaklig måltid!