Drycker till ostron

IMG_3345

Att välja dryck till mat är en inte helt enkel uppgift. Ibland är det lättare att välja mat till vinet… Att välja dryck till ostron är inte lika svårt. Kolla in Månadens vintips på ostronbloggen!

Om och hur ostronen tillagas är förstås avgörande för vilken dryck man ska servera till. Om vi tänker oss ostron naturelle med lite citron eller en mignonette är valet i första hand ett torrt, friskt, vitt vin som serveras väl kylt.

Enligt Ostronguiden finns bara ett land som är aktuellt – Frankrike. Här är några förslag på druvor och vintyper som passar bra till ostron:

Champagne

20130613_190032

Många anser att champagne är den perfekta följeslagaren. Champagne produceras i distriktet med samma namn. Det görs i huvudsak på tre druvsorter; Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Menuier.

Champagnen  har en subtil  friskhet som kompletterar ostronens lätta nötsmak och sälta. Och vad är väl festligare än ett glas champagne!

Chablis

Chablis från norra Bourgogne är tillverkat på 100% av druvan Chardonnay. Den vuxit på jordar med Kimmeridge-lera som är en rest efter den tid då havet sträckte sig ända hit.

Här finns i jorden rikligt med sediment av ostronskal och musselskal som i bästa fall ger en finstämd smak av havets sälta och rikligt med mineraltoner som kompletterar ostronen på ett perfekt sätt.

Chablis är helt torrt och har en frisk smak av citrus och mineral med drag åt stål. Det är blekt till färgen, ibland med en lätt dragning åt grönt.

Picpoul de Pinet

Ostron-25

Picpoul du Pinet görs på 100% av druvan Piquepoul Blanc. Denna appellation ligger intill l´Etang de Thau vid Medelhavskusten. Vinet är torrt, friskt och fruktigt. Det anses av många vara det perfekta vinet till ostron. Ostronguiden kan bara stämma in!

Loireviner

Loire är Frankrikes längsta flod. Längs den finns många distrikt med olika druvor och vintyper, framför allt vita viner men här produceras också fina röda viner på druvan Cabernet Franc.

Till ostron föreslår Ostronguiden emellertid ett vin från västra delen av Loiredalen, Muscadet, eller en Sancerre från östra delen av floden.

Muscadet är en druva som ger lätta, friska viner som dricks unga. De bästa vinerna görs “sur lie” och vinet får då vila på sin jästfällning vilket ger ett smakrikare vin.

Sancerre är en liten stad och ett vindistrikt i östra delen av Loire. Här i det böljande landskapet odlas druvan Sauvignon Blanc som ger friska viner med typiska drag av fläder och krusbär.

Porter

633px-Guinness_7686a

Foto: Harald Bischoff, Wikimedia Commons

Irland är en stor producent av ostron och många, inte bara där,  anser att en Guinness är en perfekt följeslagare till ostron. Kanske inte en fransman skulle hålla med…

Och vill du dricka svenskt öl till ostronen är Ostronporter från Grebbestads Bryggeri något att rekommendera. Rostad smak utan för mycket sötma. Systembolaget nr 11719 men har nu (maj 2014) tyvärr tagit slut hos leverantören. Ostronguiden gläds åt ett par sparade buteljer i kylen.

Ostronporter        IMG_3155

Ambassadörsporter  från Qvänum Mat och Malt skapades till ostronfestivalen i Grebbestad 2011. Qvänum ligger i Västergötland mellan Skara och Vara. Beställningssortimentet nr 88230. Ska bli spännande att prova!