Det nyttiga ostronet

Förutom att man mår bra av att äta dem är ostronen värdefulla för havsmiljön. Liksom musslor bidrar de till att minska övergödning av haven genom att filtrera vattnet.

3963790-roddbat

Det är hälsosamt att äta ostron. De är proteinrika, innehåller inga kolhydrater men rikligt med mineraler och vitaminer. Dessa är så kallade spårämnen, ämnen som behövs i mycket små mängder men som ändå är livsnödvändiga för människan. Läs mer här nedan om hur de här viktiga spårämnena påverkar din kropp.

De tio viktigaste vitaminerna och mineralerna i ostron

  • Jod
  • Zink
  • Järn
  • Selen
  • Calcium
  • Vitamin B12 
  • Vitamin C
  • Vitamin A
  • Vitamin D
  • Vitamin E

Så här gör vitaminer och mineraler nytta i din kropp

Jod

Jod upptas i sköldkörteln som deltar i ämnesomsättningen i kroppen. Jodbrist kan leda till nedsatt sköldkörtelfunktion. Det yttras sig som struma med en förstoring av sköldkörteln och sänkt ämnesomsättning. Jod finns i våra jordar där vi odlar spannmål men tillsätts också till salt.

Zink

Zink behövs i processer i många av kroppens organ på cellnivå t.ex. i olika enzymer, DNA-omsättning och proteinsyntes. Zinkbrist förekommer i utvecklingsländer och påverkar infektionsförsvaret, sårläkning och hjärnans funktion.

Järn

Järn behövs för att bilda röda blodkroppar som svarar för blodets syretransporterande förmåga. Järn binds till ett äggviteämne och tillsammans bildas det syretransporterande ämnet Hemoglobin.

Järnbrist kan uppkomma t.ex. av lågt intag av järn i kosten, försämrat upptag i kroppen eller eller helt enkelt beroende av kroppen har utsatts för en blodförlust.

Selen

Selen är ett spårämne som fungerar som antioxidant och skyddar kroppens celler från angrepp från så kallade fria radikaler som kan ge åldrande, skador och sjukdomar. Selen finns i kött, skaldjur och mejeriprodukter. Bristtillstånd är ovanligt.

Calcium

Calcium (kalk) är ett metalliskt grundämne som är livsnödvändigt för cellerna i människokroppen. Huvuddelen av kroppens kalk är lagrat i benvävnad. Kalk behövs för fortledning av nervimpulser och för muskelfunktion.

Kalk finns i mejeriprodukter, spannmål och grönsaker. Brist på kalk kan tillsammans med D-vitaminbrist ge Engelska sjukan med deformering av skelettet.

Vitamin B12

Vitamin B12, kobalamin behövs för nervcellernas funktion och för produktion av röda blodkroppar. Brist på vitamin B12 kan bero på dåligt upptag i magsäck och tarm och kan ge trötthet, depression, demensliknande bild och s.k. polyneuropati med nervpåverkan i armar och ben som ger domningar och nedsatt känsel.

Vitamin C

Vitamin C (askorbinsyra) är ett påverkar upptaget av järn, infektionsförsvaret och fungerar som en  antioxidant. C-vitamin finns i sura bär och frukter, grönsaker och potatis. Bristtillstånd ger lättblödande tandkött och tandlossning samt trötthet och muskelsvaghet.

Vitamin A

Vitamin A (retinol) behövs för ett fungerande mörkerseende, infektionsförsvar och för huden. A-vitamin finns i fisklever, mejeriprodukter och grönsaker. I grönsaker, t.ex. morot finns det som ett förstadium, karoten.

Brist på A-vitamin kan ge försämrat mörkerseende och nattblindhet samt problem med hud, hårbotten och försämrat infektionsförsvar.

Vitamin D

Vitamin D bildas i huden vid UV-strålning och finns också i fet fisk och mejeriprodukter. D-vitamin deltar i ben-nybildning och samverkar med calcium och fosfat. Brist på D-vitamin ger benskörhet och deformering av skelettet. Småbarn ges D-vitamindroppar upp till 2 års ålder.

Vitamin E

Vitamin E (alfa-tokoferol) är en antioxidant som skyddar kroppens celler från skador och åldrande.  Det behövs för muskelfunktion, hud, blodkärl och för att skydda lungorna. E-vitamin finns i frön, oljor, margarin och fullkornsprodukter.

Sammanfattning av näringsvärdet hos ostron

91% av ostronets vikt består av skal, näringsvärdet är beräknat på resterande 9% kött

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G
Energi 236 kJ
Energi 56 kcal
Protein 10 g
Fett 2,0 g
Mättade fettsyror 0,6 g
Kolhydrater 0 g
Fibrer 0 g
C-vitamin 0 mg
D-vitamin 1,0 mcg
Folat 10 mcg
Järn 6,4 mg
Zink 50,0 mg
Kalcium 90 mg
Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedeldatabas

 

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
Kvalitetskatalog.se