Drycker till skaldjur

Skaldjur är värda en god dryck och ett immande glas mineralvatten med citrussmak är alltid ett bra val. Vatten ska alltid serveras samtidigt som öl eller vin – man blir ju som bekant törstig av skaldjur.

Generellt gäller att försöka hitta öl och vin som inte är alltför alkoholstarka. En perfekt alkoholhalt i ölet är runt 4,5% och när det gäller vin – försök hitta sorter som inte är starkare än 12%, gärna svagare.

Räkor

Till räkor anser ostronguiden att det går lika bra med vitt vin som öl. Som till de flesta skaldjur är ett lätt, vitt vin ett bra val liksom en ljus lager om valet faller på öl.

Musslor

Till musslor är förstås vitt vin helt OK men här är nog annars öl att föredra. En belgisk ale är egentligen för alkoholstark men är den perfekta följeslagaren till Moules Marinière. En väl kyld tysk weissbier passar också mycket bra.

Kräftor

Till kräftskivan med röda, nykokta kräftor, kräfthattar och snapsvisor är valet enkelt – Iskyld snaps och ljust öl med rejäl humlebeska. Ett glas Jever från norra Tyskland är en riktig humlebomb och ändå ljust och lättdrucket. Rekommenderas varmt till kräftorna! Ostronguiden har hört talas om att man druckit vin till kräftskiva med snaps men detta är en styggelse som bör stävjas.

Havskräftor

Havskräftorna är ju inte lika säsongsberoende som sötvattenkräftorna och omges inte av samma ritualer. Här går det bra med ett glas torrt, lätt, vitt vin. Om man gillar det riktigt friska är en Sauvignon Blanc med ton av citrus, nässlor och fläder perfekt.

Hummer

Hummer är ju liksom ostron en riktigt lyxig rätt så ett glas väl kyld, torr champagne är nog det bästa. Annars kanske en Cremant de Bourgogne, gjord enligt den rätta champagnemetoden men med ett betydligt bättre prisläge än den äkta varan.

Krabba

Krabban har ju en kraftig smak och är mer matig än övriga skaldjur. Här rekommenderas ett lite kraftigare vitt vin. Om kassan medger så varför inte en Chardonnay från Bourgogne? Lite mer frukt och tropisk touch med touch av smörkola men ändå inte alltför kraftigt. Från hundralappen och uppåt.