Arcachon

Arcachon ligger i distriktet Gironde i regionen Aquitaine söder om Bourdeaux. Orten ligger runt den stora bukten som kantas av underbara sandstränder. Arcachon är ett franskt semesterparadis och många parisare har sommarhus här.

800px-Moulleau

Södra stranden i Arcachon med la Dune du Pyla i bakgrunden, Foto: mtu33260 Wikimedia Commons

I söder finns den berömda sanddynen La Dune du Pyla. Den är över 100 meter hög och det är fantastiskt att mödosamt ta sig upp på dynen, njuta av den milsvida utsikten, och sedan barfota springa nedför med sanden virvlande runt benen. Och det bästa av allt; när man småningom kommit ner finns alltid en bra ostronrestaurang i närheten, med solnedgång över Arcachonbukten.

I bukten är förhållandena för ostronodling mycket bra och produktionen är stor. Arcachon är i sanning  ett ostroncentrum. Här fanns tidigare det platta ostronet men sedan 1970-talet endast det avlånga ostronet.

Ostronen härifrån är kända för sin fina kvalitet tack vare rikliga mängder av alger som ger välvuxna ostron med ibland ett grönt pigment från algen navicule som också finns på fler orter längs den franske atlantkusten och som ytterligare förstärker den goda smaken.

Vattnet blir ofta varmt tidigt på säsongen och lugna dagar i juni kan man se vitaktiga stråk i vattnet, mjölke från miljontals ostron som letar efter ägg som också släppts i vattnet.