Krabba

Krabban är god och mer mättande och smakrik än andra skaldjur. Är krabban tillräckligt stor räcker det med en halv krabba per person men en krabbälskare vill nog helst ha en hel.

Krabbsäsongen sträcker sig från september till december då de är som mest fullmatade. Det finnns vacuumpackade irländska krabbor under större delen av året men de är också som bäst under hösten.

Oavsett om du köper färsk eller vacuumförpackad krabba hos fiskhandlaren eller i fiskdisken kan du be att få den delad för att se att det är välmatad och hur mycket rom den innehåller.

Konserverad krabba finns i mataffären och är gott att göra en stuvning av, t.ex. till en omelett.

Så här öppnar du en krabba

Lossa försiktigt skölden från kroppen. Allting i den lossade skölden är gott och kan ätas. Här sitter ofta mycket mat på en välmatad krabba. Av själva krabban kan du äta allt utom skal och gälar. Använd en krabbsked med gaffel i andra ändan för att pilla ut det goda, vita krabbköttet  ur kroppen.

GT-005-2-stor

Har du lyckats få ut allt gott återstår bara klorna. Du kan använda en krabbkloknäckare. annars duger en nötknäckare gott. Täck klon med en serviett och knäck den. Passa på och knäck även smålederna. Sedan är det bara att pilla ut det goda köttet och njuta.

Så här serverar du krabban

Krabba serveras lämpligen med hovmästarsås. Till det en frasig baguette eller rostat bröd och en god, lagrad ost. Som dryck ett lite kraftigare vitt vin, kanske en ekad chardonnay eller varför inte ett glas ljust öl.