Det finns flera tusen arter av räkor, faktiskt både i sötvatten och saltvatten, men den vi vanligtvis tänker på är Nordhavsräkan (Pandalus Borealis) som fiskas från Bohuslän och norrut till arktiska vatten.
Det förekommer inte räkodling utan räkor fiskas med trål vilket gör att man också får oönskade bifångster vilket kan vara ett problem för havsmiljön.
På räktrålaren sorteras räkorna efter storlek och kokas därefter i saltvatten. Efter avsvalning packas de i papplådor och därefter väntar fiskeauktion och leverans till fiskförsäljare och restauranger.
Räkor är enkelt och festligt att servera naturelle. Det enda som behövs är en frasig baguette eller rostat bröd och en lagrad ost med smak. En välhumlad ljus lager eller ett glas friskt väl kylt vitt vin som Sancerre från Loiredalen är perfekta följeslagare till räkorna.
Räkor är tacksamma att tillaga. Kumminräkor är en favorit som en superenkelt att göra och som du kommer att älska.