Klassificering

Att försöka förstå sig på klassificeringen av ostron  är att ge sig in i en djungel av arter, familjer, geografiska typer och  storlekar och inte minst folkliga uttryck och regionala benämningar på de små liven. Släktforskning på låg nivå alltså.

2483422-fresh-oysters-traditional-wedding-breakfast

Ostron (Ostreidae) hör till blötdjuren, molluskerna, och är ett slags musslor. Inom familjen ostron är släktena Ostrea och Crassostrea de vanligaste och det är här vi finner de europeiska ostronen.

Ostrea Edulis är den ursprungliga europeiska ostronarten och växer längs Bohusläns kust. Detta ostron är plattare och rundare i formen än övriga. Det anses av många vara det godaste och mest exklusiva ostronet.

Crassostrea har flera underarter varav Crassostrea Gigas, det japanska jätteostronet, är den viktigaste och mest odlade ostronarten i världen.

Längs USA:s kuster växer Ostreola, Olympia Oyster, och i Australien och Nya Zealand finns Saccostrea som kallas Sydney Rock Oyster.

Geografisk indelning av ostron kan förstås göras efter land eller region,  t.ex. svenska ostron, Marennes-Oleron, Belons, d Árcachon eller Sydney Rock Oyster.

I Europa är den vanligaste sorteringen efter storlek där nr 4 med sina 40 gram är minst och nr 0 är störst med 150 gram. Fransmännen har dessutom sin egen storleksindelning med Petit, Moyen, Grand och Tres Grand.