Japanskt jätteostron

Det japanska jätteostronet, Crassostrea Gigas, är det mest odlade ostronet i världen och det ostron som har störst ekonomisk betydelse. Det kommer utsprungligen från Stilla Havet och är idag det vanligaste ostronet i europeiska vatten efter att ha planterats in i Frankrike på 1970-talet.

DSC00505

Riktigt stora, välsmakande Gigas serverades på “Restaurang La Bonne Vie” på Davidshallstorg i Malmö

Kärt barn har många namn och det japanska jätteostronet kallas också Pacific Oyster, Stillahavsostron, Franska ostron eller Fine de Clair. Clair står för att ostronet har förädlats i en ostronbassäng.

I Marenne-Oleron vid franska atlantkusten finns grunda dammar som tidigare använts för saltutvinning. Här lagras ostronen för att få den rätta smaken och det är  bara ostron härifrån som får kallas Fine de Clair.

Japanska jätteostron är snabbväxande och tåliga mot sjukdomar och därför populärt att odla. De kan i undantagsfall bli 40 cm långa (!) men oftast är de mellan 10 och 20 cm. De är mer skålformade än Ostrea Edulis och mer långsträckta i formen.

Det japanska jätteostronet upptäcktes utanför Bohusläns kust 2007 och har kommit hit med strömmar från danska vatten. Nu sprider sig jätteostronet längs den svenska kusten och konkurrerar med blåmusslan om födan. Det är fortfarande oklart vilka ekologiska konsekvenser detta kan få.