Musslor

Moules

Musslor (eng clam, fr moules, it mollusci) är släkt med ostronen eller rättare sagt är ostron en typ av mussla. Ofta serveras musslor på restaurang men i Frankrike och Belgien serveras de i gatukök där man äter Moules Frites istället för hamburgare.

Musslor finns i hela världens hav och har en viktig uppgift eftersom de filtrerar stora mängder vatten och minskar övergödningen av haven. Dessutom är musslorna både näringsrika och goda.

I allmänhet äter man ju musslorna tillagade, ofta ångade eller kokta i vitt vin, men i Serignan i sydfrankrike var det premiär för råa musslor på tallriken – kanske ingen höjdare och nog inget som ostronguiden kommer att beställa nästa gång men godare än förväntat trots allt.

Och vill man inte åka till Frankrike kan man som Ostronguiden besöka Musselfrossa på De Klomp – härifrån gick vi garanterat varken hungriga eller törstiga!

Det finns en rad olika typer av musslor och det är väldigt enkelt och gott att tillaga dem. Det allra snabbaste och enklaste musselreceptet är thailändska minutmusslor,  ovanligt men gott.

Svenska blåmusslor

är den vanligaste musslan. Den som du hittar färsk i fiskdisken, i halvkilosnät till bra pris. Blåmusslor är bäst under september till april.  Blåmusslan växer i Atlanten, runt Japan och i Östersjön. Den bildar musselbankar men kan också odlas. Blåmusslan är en viktig del av matkulturen i länderna runt Medelhavet och i Belgien där den serveras den som Moules Frites, vinkokta musslor med pommes frites. Kolla också in receptet på thaimusslor tom kha!

Cozze

är italienska för musslor rätt och slätt. Oftast blåmusslor eller mindre liknande musslor. Serveras gärna på enklaste sätt med spaghetti eller annan pasta.

Vongole

Med vongole menas italienska småmusslor. Andra namn är medelhavsmusslor, mediterranian clam eller vongole commune. Liksom vongole är de underbara när de serveras nyfångade med spaghetti på en enkel italiensk restaurang vid havet.

Pilgrimsmusslor

Pilgrimsmusslan kallas också stor kammussla. Det engelska namnet är scallop. Den har ett upp till 10 cm stort, dekorativt skal, oftast ljust med korallton som kan användas som en liten gratängform för olika skaldjur och stuvningar. Pilgrimsmusslans skal är sedan urminnes tider en symbol för havet. Världens mest kända pilgrimsmussla är nog den ur vilken Venus stiger upp i Botticellis 1400-talsverk “Venus födelse” som finns att beskåda på Uffizierna i Florens.

Kammusslor finns färska hos välsorterade fiskhandlare. Annars är det lätt att hitta frysta av god kvalitet, oftast fångade i Nordamerika.

Pilgrimsmusslor halstras lätt någon minut på varje sida men kan ätas råa som sashimi om de är riktigt färska.

Knivmusslor

Razor clam är den engelska benämningen på knivmussla och på franska kallas de coteaux. De välsmakande, avlånga musslorna fiskas i sydeuropa där Atlanten ger tidvatten men knappast i norra Europa.

Hjärtmusslor

Hjärtmusslan Cerastoderma Edule (edule = ätlig) är inte så lätt att få tag på men mycket god. Bryn schalottenlök, vitlök, paprika, tomat, chili. Lägg i skrubbade hjärtmusslor och häll över 2 dl vitt vin och låt koka några minuter. Smaka av med salt och peppar och servera med finhackad persilja – mmmmmmmm…….

Gröna musslor

Grönmusslor kommer från Nya Zealand och Australien där den växer vilt. Den är större än blåmusslan och har rikligt med välsmakande kött. Du kan hitta den i en välsorterad Thaimatsaffär eller helt enkelt i frysdisken på ICA. Grön mussla kan användas istället för blåmussla och smakar förstås extra gott i det thailändska kökets mat. Ibland serveras den på pizza och lyfter då en ordinär Quattro stagione till nya höjder!