Normandie

Normandie, vid Engelska kananen,  är den nordligaste ostronregionen och svarar för 25 % av Frankrikes produktion. Här finns 1100 hektar ostronodlingar längs hela den normandiska kusten.

Ostronälskaren styr nog kosan i första hand till Cotentin-halvön där ostronodlingen är koncentrerad. På den östra sidan av Cotentinhalvön  ligger Utah Beach och Saint Vaast la Hougue. På den västra sidan, mellan  Portbail i norr och Granville i söder odlas ostron “Pleine Mer” dvs i öppna havet vilket ger friska ostron med krispig smak och en touch av jod.

Normandie är en historisk region med namn av normanderna, vikingarna, som erövrade regionen år 911. Under andra världskriget skedde landstigningen under D-dagen vid Utah Beach 6 juni 1944.

Här tillverkas äppelcider och Calvados, det destillerade äppelbrännvinet – med en kopp  nybryggt kaffe den perfekta avslutningen av en god middag. Normandie är också känt för sin Camembert, den goda, mjuka vitmögelosten gjord på mjölk från från ko-rasen Normande.

1. Huitres de la baie des Veys

Ostron med köttig karaktär från Veysbukten och kommunen Isigny-sur-Mer i departementet Calvados. Klassas som “Huitres spéciales  d´Isigny”

2. Huitres de Saint Vaast la Hougue

Den äldsta ostronodlingen i regionen. Ligger vid Cotentin, helt nära Isigny-sur-Mer. Ostron med nötsmak. Mycket goda anser ostronguiden.

3. Huitres de Pleine Mer

Också från ett område i närheten av ostronen ovan som kallas Pleine Mer på grund av det rena, friska vattnet. Ostronen har en ren, krispig smak av den rena Atlanten och en touch av  jod, med finess. Här kan man tala om en kyss från havet!

4. Huitres de Meuvaines-Asnelles

På norra Normandiekusten, inte långt från städerna Bayeux och Caen, odlas ett fast och köttigt ostron som är ett mellanting mellan Isigny och Saint Vaast la Hougue.

5. Agon

Nära byn Agon, i Blainville sur Mer på västra sidan av Cotentinhalvön, finns prisbelönte odlaren Lafosse som producerar både Fine de Claires och Demoiselles d´Agon, ostron av hög kvalitet som legat på claires.

6. Utah Beach

Utah Beach, på östra sidan av Cotentinhalvön, har gett namn åt berömda ostron härifrån. De är av typen Spéciales som är köttigt och sött i smaken. Här finns också ostron som kallas Black Pearl, också Spéciales men med mörkare skal på grund av algfärgning. Mycket gott!