Spanska ostron

 

I Spanien liksom i Frankrike odlas ostron vid två kuster; i Atlanten och i Medelhavet. Läs om de spännande spanska ostronen här.

Atlantostron

Patrik Cornelius, krögare och sommelier på anrika skaldjursrestaurangen Wasahof i Stockholm, har hört av sig till Ostronguiden med tips om förnämliga ostron från spanska Atlantkusten. Patrik har  besökt Galicien och Kantabrien och kan varmt rekommendera ostronen härifrån.

Den här landsändan är fjärran från turistorterna. Här finns björn och varg i de djupa skogarna och klimatet är väl tempererat men närheten till Atlanten ger ofta lågtryck. En liten bit inåt landet finns höga berg, spännande grottor och gott om historiska minnesmärken som Santiago de Compostela, pilgrimsstaden framför andra. Gastronomin är högtstående längs den spanska Atlantkusten som också är ett paradis för surfare.

Arcade, nära Pontevedra i Galicien, norr om Portugal, är känt för sin ostronfestival varje år i början av april. Här finns platta ostron, ostrea edulis, som växer vid det näringsrika utloppet av floden Verdugo. I Galicien finns flera kända vinregioner som Ribeiro och Rias Baixas. Portugisiska Minho med Vinho Verde ligger dessutom nära och alla producerar fina krispiga, vita viner av druvan Albarino. Kolla till exempel in Contaco i ett tidigare vintips! Perfekt ackompagnement till ett dussin platta ostron från trakten.

Medelhavsostron

I Katalonien vid spanska Medelhavskusten produceras excellenta ostron i deltat kring utloppet av floden Ebre. De är av så god kvalitet att 80% exporteras till Frankrike. Det lätt bräckta vattnet där friskt sötvatten från Ebre blandas med det salta medelhavsvattnet ger perfekta förhållanden för goda Deltaostron.

De har silkig textur och en underbar smak. Augusti Bertomeu, boss för de lokala mussel- och ostronodlarna, rekommenderar att inte droppa citron på dem utan att njuta av den rena ostronsmaken. Vi är inte vana att äta ostron helt naturelle man man kan lätt föreställa sig att det inte är något större problem sittande på en strandrestaurang vid Delta de l´Ebre med en god cava som sällskap till ostronen. Och hör här vad Augusti Bertomeu säger: ”Sex Deltaostron från Ebre har samma effekt som två Viagra!”

Det går att följa med på en båttur från hamnen i Sant Carles de la Rapita, en lite fiskestad vid Ebredeltat mellan Barcelona och Valencia. Under turen kan man smaka såväl musslor som ostron och till det cava producerad lite längre upp längs kusten.

Spanien verkar vara ett givet resmål för en ostronälskare med smak för något nytt. Och varför inte en reserapport på Ostronguiden? Dela med dig av dina ostronupplevelser – Ostronguiden välkomnar gästskribenter!