Franska ostron

800px-Flag_of_France

Tänk på ostron och du tänker på Frankrike! Här kan man konsten att unna sig livets goda – 30 ostron per invånare och år slinker ner och sannolikt inte nedsköljda med mellanmjölk. Den totala produktionen av ostron i Frankrike beräknas till 150.000 ton årligen.

Framför allt under jul- och nyårshelgerna njuter man av tradition ostron i Frankrike. Det är den tid på året som ostronen vuxit till sig och fyllt sina glykogenlager vilket gör dem extra feta, fina och smakrika. Man beräknar att hälften av Frankrikes ostronskörd konsumeras under jul- och nyårshelgerna.

Och blir du sugen på svensk julmat? – varför inte prova Axels Julbord!

Historik

I Frankrike, liksom i resten av Europa, är det platta ostronet den ursprungliga typen som fram till 1868 var helt dominerande. Det finns idag en del kvar av bestånden, i Bretagne, och där kallas det platta ostronet Belon odlingsplatsen. Namnet är närmast synonymt med platta ostron.

1868 drabbades ett fartyg, på väg från Portugal till Paris med portugisiska ostron, av oväder och tvingades dumpa lasten av ostron i havet utanför Frankrikes atlantkust. Portugiserna fann sig väl tillrätta och hade snart slagit ut större delen av bestånden med platta ostron.

1970 drabbades portugiserna av en farsot som slog ut hela beståndet. Istället kom den japanska kusinen, det avlånga ostronet Crassostrea Gigas, och tog över de franska sandbankarna. Sedan dess är det helt dominerande i Europa och Frankrike.

Indelning

Det är lite trixigt att orientera sig bland franska ostron. Ett sätt är den geografiska indelningen där man har 7 viktiga områden.  Andra sätt är att på olika sätt klassa ostronen efter kvalitet och storlek.

Här kan du läsa om Frankrikes 7 större områden med ostronodling från norr till söder
  1. Normandie
  2. Bretagne Nord
  3. Bretagne Sud
  4. Region Centre Ouest
  5. Marennes-Oléron
  6. Arcachon
  7. Méditerranée