Öppna ostron

Att öppna ostron är en konst…

Mordbevis

Foto: Simon Howden, freedigitalphotos.net
 

I Frankrike lever man farligt. Där tar sjukvården hand om 2.000 skärskador varje år på grund av ostronöppning och mest händer det kring jul och nyår när man av tradition kalasar på ostron. Andra skär sig när de försöker öppna konservburkar med gåslever…

Förutom ytliga sårskador är det vanligt med avskurna senor, artärer och nerver som kräver komplicerad handkirurgi. Det stora problemet är annars infektionsrisken. Det finns mykobakterier på ostronskalet och dessutom små skalflisor på kniven.

Så här gick det för ostronguiden…

Vilken utrustning behöver jag

Som vid all matlagning gäller att ha:

 • bra utrustning
 • fina råvaror
 • och att hålla rent och snyggt

Glöm skruvmejsel, förskärare, hammare eller mikrovågsugn. Allt som behövs är en bra ostronkniv, en handduk och handskar, i alla fall i den hand du håller ostronet med. Den sanne ostronälskaren, som Carl-Jan Granqvist, går inte en meter utan sin lilla reseostronkniv i fickan.

Ostronknivar finns av flera sorter och de två vanligaste typerna har ett kort blad. Den här kniven har en krage i skaftet som skyddar att handeln glider ner över bladet.

Oyster_knife_DSC09237

Foto: David Monniaux, Wikimedia Commons

Den andra typen av ostronkniv har ingen krage eller parerstång. Den har ett relativt kort, spetsigt blad där främre halvan av bladet är skarpslipad. Ostronkniven nedan är inköpt på ostronmuséet i Bouzigues.

Bouzigues

 

Så här öppnar du platta ostron

Platta ostron är enklast att öppna. Här kan man använda en något längre kniv än den traditionella ostronkniven, t.ex. en morakniv.

 1. Lägg ostronet med den kupade sidan nedåt i handduken i den uppvända handflatan. Gångjärnet, ostronets kraftiga muskel, skall riktas från dig.
 2. För in kniven vid gångjärnet med långsidan av eggen.
 3. För kniven längs den övre skalhalvans insida genom att böja den kupade handens fingrar så är det ingen risk att skära sig.
 4.  Skär av den inre muskeln och låt kniven skära längs hela ostronets insida.
 5. Dela på skalhalvorna.
 6. Lukta på ostronet som bara ska dofta hav. Om oangenäm doft-kasta ostronet!

Så här öppnar du avlånga ostron

Avlånga ostron öppnas inte på samma sätt och här är risken större att man gör sig illa.

 1. Lägg ostronet med den kupade sidan nedåt i handduken i den uppvända handflatan. Gångjärnet, ostronets kraftiga muskel, skall riktas mot dig.
 2. För in kniven vid sidan av ostronet med den spetsiga delen av kniven.
 3. Vicka försiktigt så kniven kommer in. Ibland lossar skalflisor. Det gör ingenting och kan göra att det är lättare att hitta rätt ställe för kniven.
 4. För kniven längs det övre skalets insida.
 5.  Skär av den inre muskeln och låt kniven skära längs hela ostronets insida.
 6. Dela på skalhalvorna.
 7. Lukta på ostronet som bara ska dofta hav. Om oangenäm doft-kasta ostronet!

Den skånske stjärnkocken Thomas Drejing visar i det här klippet hur man öppnar både platta och avlånga ostron. Här får du också tips om ostronknivar och tilltugg som inlagd morot med stjärnanis:

Vissa anser att man ska hälla av det vatten som finns i ostronet. Ostronet bildar självt nya välsmakande safter efter en liten stund.

Ostronguiden har inget emot havsvattnet i skalet men om det är ett stort ostron eller extra salt havsvatten kan det behöva hällas av en del för att inte bara smaka salt.

Välkommen till Ostronguiden – allt om ostron på nätet