Ostronresan del 2 – Grandchamp Maisy

Ostronguiden reste sommaren 2014 till Normandie och Bretagne för att följa kusten västerut och njuta av ostron längs vägen. Nu har turen kommit till del 2 och testpatrullen letar sig fram till Isigny-sur-Mer.

IMG_3706

Efter ett gripande förmiddagsbesök på Omaha Beach och den amerikanska krigskyrkogården i Colville-sur-Mer satte ostronguiden full fart mot regionen Isigny-sur-Mer vid Veysbukten. Vi stannade i Grandcamp Maisy där vi med viss möda lyckades hitta ett industriområde med ett flertal ostronfirmor. Allt verkade stängt. När vi just skulle ge upp och åka vidare hittade vi en man att fråga. La dégustation des huîtres? Javisst sade mannen som visade sig vara Eric Taillepied, en av tre namnkunniga bröder inom den franska ostronnäringen. Raskt öppnade han dörren till sin ostronanläggning och gav ostronguiden en kunnig guidning och lektion i ostronodling.

IMG_3729

Småostronen levereras från laboratorier, gemensamma för odlarna i Isigny och även från laboratorier i Charente-Maritime. Eric var bekymrad då en virussjukdom hos ostronen har halverat produktionen under de senaste åren. Det här intressanta och lärorika besöket avslutades med en provsmakning på stående fot. Välfyllda, mjuka och mjälla ostron med fin friskhet.

IMG_3758    IMG_3753

På hemvägen stannade vi vid den tyska krigskyrkogården, kanske inte lika känd som den amerikanska men ett väl så gripande bevis för krigets vansinne. Fortsättning följer…