Under sommaren var det så äntligen dags – nu väntade en resa genom Normandie och Bretagne för att besöka producenter och provsmaka ostron! Efter att ha hyrt bil i Paris tillbringade vi först några fina dagar i pittoreska Honfleur. Här odlas inga ostron men Honfleur är en charmig liten kuststad med en hamn omgiven av små restauranger och med en fantastisk park. Här föddes tonsättaren Eric Satie och ett modernt, kul Satiemuseum var väl värt ett besök. Den grönskande landsbygden i närheten är centrum för produktion av tre goda C – cider, calvados och Camenbert. Mer om det senare. Nu till ostronen!
Av Normandies fyra ostronregioner är Cote de Nacre den som ligger längst österut, vid Gold Beach. Här startade ostronresan och ostronguiden följde kusten västerut. I byn Asnelles, finns kooperativet La Calvadosienne som producerar 350 ton ostron per år. 25 personer jobbar här, merparten är yngre med någon form av handikapp. Ostronguiden passade på att besöka La Calvadosienne och blev serverade ostron med djupa skal, mjukt kött och nötig smak. Ostronen sköljdes ner med ett glas enkel Muscadet. Tills ostronen fanns olika sorters egendomligt smaksatt ostronvinäger som inte alls föll i smaken. Ostronguiden föredrar citron eller en enkel mignonette.
I butiken hittade vi frysta ostron med olika sorters smör, färdiga att gratinera, och en rad oumbärliga ostronprylar som förnämlig fransk ostronlitteratur, knivar och ostronhållare. I ett svagt ögonblick införskaffades en burk ”Rilettes d´Huitres” men osäkra på om denna burk med suspekt ostronkrams verkligen klarat den långa transporten fick den efter hemkomsten utan pardon åka i soporna utan saknad.
Efter denna aptitretare drog vi oss tillbaka till vårt hotell i Arromanches och avnjöt en delikat Plateau de Fruits de Mer – ostron, krabba, grå och rosa räkor, havskräftor, hummer, bulots och bigorneaux (små, små snäckor). En bra början på ostronresan!
Fortsättning följer…