Skämda ostron

Hur länge kan man förvara ostron? Ostronguiden beställde ett dussin franska ostron från en stormarknad och blev lite misstänksam när det var nio dagar sedan leveransdatum på förpackningen. Flera lät ihåligt och var mycket riktigt utan saltvatten. Ett par var riktigt illaluktande så hela lådan fick gå i soporna. Tur att inga middagsgäster väntade med tindrande ögon…

Men hur länge kan man förvara ostron då? Ja, det är inte reglerat hur länge man kan sälja ostron efter datummärkning men efter kontakt med olika fiskhandlare verkar en vecka vara någon form av bortre gräns för försäljning, under förutsättning att transporterna haft en fungerande kylkedja hela vägen.

Lika viktigt är hur ostronen förvaras. Den kupade sidan ska vara nedåt för att förhindra att havsvattnet rinner ut. Ostronen ska inte ligga huller om buller och man kan ha en tyngd ovanpå de staplade ostronen. Väl hemma ska ostronen inte förvaras längre än någon dag och är ostronet öppnat ska det ätas direkt.

Om ostronet har förvarats på rätt sätt och endast luktar friskt av hav när det öppnas är det troligen friskt. Droppa lite citron på kanten av själva ostronet eller peta försiktigt på kanten. Om det drar ihop sig är det levande och redo att möta sitt grymma öde. Är du tveksam – kasta ostronet. Och skulle du stöta på ett skämt ostron så missar du inte den vedervärdiga lukten!