Fyra franska till firandet!

Följ med Ostronguiden Frankrike runt i jakten på det perfekta nyårsbubblet.

Från den vackra Loiredalen väljer vi Langlois Crémant de Loire Brut (7404, 129:-). Champagnehuset Bollinger är huvudägare i detta vinslott. Vinet är producerat enliggt champagnemetoden och domineras av chenin blanc, Loires huvuddruva. En frisk cuvée med toner av mineral, honung, citrus och vita blommor.

I Alsace produceras enastående vita viner, och även fint bubbel. Bestheim Crémant d’Alsace Brut (7714, 99:-)) är ett torrt bubbel med viss brödighet, mineratoner och grape. 60% pinot blanc och 40% chardonnay.

Resan fortsätter till Bourgogne. Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne (7725, 135:-), en cuvée av pinot noir (60%) och chardonnay. Clotildes filosofi är rena terroirdrivna viner utan ekfatslagring. Ett underbart gott bubbel med toner av citrus, bröd och lite choklad.

Så är vi då till slut framme i Champagne. Bla bla bla. Här väljer vi en blanc de blanc (gjort enbart på gröna druvor, i huvudsak chardonnay). Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Reservée (7450, 299:-) från ett familjeägt vinhus med gamla anor.
Mycket elegant med mineral och toner av gräddkola, hasselnötter och grape. Ett fynd för 299:-