Ostronsås

Lee Kam Sheung, från den lilla byn Nam Shui i Guandongprovinsen nära Sydkinesiska sjön höll på att sätta sitt morgonte i halsen när han en dag glömde en dag ostronen han som vanligt kokade i sin lilla restaurang. Plötsligt kände han en stark lukt och den klara ostronsoppan hade förvandlats till en tjock, brun sås. Ostronsåsen var upptäckt och Lee Kum Kee´s lycka gjord när han startade massproduktion av den första ostronsåsen. Året var 1888.

Lee_Kum_Kee_Premium_Oyster_Flavored_Sauce

Ostronsås ingår i matlagning överallt i Asien, framför allt i södra Kina, Thailand, Vietnam och Kambodja. Det finns ju knappast någon likhet med ostron som vi är vana att äta dem. Ostronen med dess safter ångkokas. Därefter tas själva ostronen ur vätskan, torkas och säljs separat. Kvarvarande vätska reduceras och blandas med majsstärkelse och socker som karamelliseras och nu har vi en en oemotståndlig ostronsås.

Det gäller ostronsås som så mycket annat; det lönar sig att betala lite mer för en bra produkt. Riktigt billig ostronsås innehåller mindre mängd ostron och desto mer glutamat. Hur används då ostronsås?

Till exempel till friterad mat, salladsdressing, skaldjusrmarinad och dippsås. I thailändsk matlagning används ostronsås i många rätter. Ett exempel från Kanyas Asienlivs finns på receptsidan.